Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kritika Evropské unie

Čím dál více lidí si začíná uvědomovat, že Evropská unie nefunguje tak jak by měla. Důvodů je mnoho, hlavně se ale odcizila evropským hodnotám a pravému duchu evropského projektu. Tím je volný pohyb osob, společný trh a spolupráce

Čím dál více lidí si začíná uvědomovat, že Evropská unie nefunguje tak jak by měla. Důvodů je mnoho, hlavně se ale odcizila evropským hodnotám a pravému duchu evropského projektu. Tím je volný pohyb osob, společný trh a spolupráce národních států. 

To dávalo smysl a většina Evropanů s tím i souhlasila, jenže se někde stala chyba a z tohoto hezkého snu se stala spíše noční můra.

Pomalu a nenápadně se pravomoci národních států centralizují do Bruselu a lidé zjišťují, že jejich vláda už prakticky nemá žádnou moc a o jejich životech se rozhoduje někde daleko za hranicemi, kde na to nemají vliv.

Podle mého názoru je tato koncepce evropského projektu naprosto nepřijatelná. Je totiž nefunkční, neefektivní a hlavně nedemokratická a čím více se EU integruje, tím je to horší.

Proč je nefunkční a neefektivní je jasné. Tak obrovský celek jako je EU s půl miliardou obyvatel musí neustále řešit nějaké globální problémy, stejně jako Rusko, Spojené státy a další velké země. Jenže to se nedaří, protože EU tvoří 28 států a každý z nich je rozdílný a má jiné zájmy a politiku. To je však přirozené a vždycky jednotlivé členské země budou mít na různou věc různý pohled. To zapříčiňuje, že celý proces rozhodování je strašně pomalý a většinou se stejně nic dohodne, tak jak to vidíme v migrační krizi. Proto Brusel žádnou společnou zahraniční politiku mít nemůže, protože jiné zájmy má Německo a jiné třeba Británie. Už teď to škodí a ubližuje celé Evropě.

Přesto se Brusel snaží evropské státy ještě více integrovat a sjednocovat. Důvod je jasný. Čím více pravomoci bude společných, tím více bude mít Brusel práce a tím také větší moc a vliv. To však poškozuje samotnou demokracii, protože jak známo, čím dále jsou politici od lidí, tím na ně občané mají menší vliv. V praxi to znamená, že o nás rozhodují politici a úředníci v Bruselu, o kterých skoro nic nevíme a kteří ani v naší zemi nikdy nebyli. Tito lidé se vlastně nikomu nezodpovídají a nejsou proto zástupci svých voličů. Starosta v obci nebo poslanec v naší zemi ví, že pokud udělá něco špatně, tak ho lidé v příštích volbách nezvolí. V Bruselu takový strach ale nemají, protože co udělají nebo pokazí, se v členských zemí lidé nedozvědí. Kolik občanů v Evropě zná předsedu evropské komise, své europoslance nebo chodí k evropským volbám? Proto je Brusel naprosto odtržen od reality a od společnosti. Je tohle opravdu ta evropská demokracie, kterou jsme chtěli?

Další z mnoha problému je ohromná byrokracie, za kterou by se nemuseli stydět ani v Sovětském svazu za dob Brežněva. Existují desítky bruselských institucích, které jen aby zdůvodnily svou existenci, vymýšlejí různé směrnice na potraviny, řeší kvóty na mléko a další blbosti. Problém jsou i evropské dotace, které poškozují volný trh a vytváří korupční prostředí.

Těch chyb na nynější Evropské unii je spousta, přesto bych jí okamžitě nerušil nebo z ní vystupoval. Je potřeba spíše provést důkladnou reformu celého evropského projektu a vrátit se ji ke kořenům jako je volný obchod a pohyb osob a samozřejmě přátelská spolupráce evropských demokratických států bez bruselských úřadů.

Autor: Jan Broul | pondělí 4.1.2016 9:40 | karma článku: 40,03 | přečteno: 3404x
  • Další články autora

Jan Broul

Kdyby Rusko na Ukrajině před rokem vyhrálo...

V dějinách lidstva se najdou momenty, které kdyby se staly jen trochu jinak, tak to doslova změní vývoj světa. Co by stalo, kdyby Rusko na Ukrajině před rokem uspělo?

20.2.2023 v 8:20 | Karma: 27,07 | Přečteno: 829x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Dvě dekády od 11. září - Americké fiasko

Teroristické útoky 11. září 2001 změnily svět a hlavně Ameriku. Podle mého názoru současníci ještě zcela nedocenili důležitost této události, od které dnes uběhlo 20 let. Co se skutečně změnilo?

11.9.2021 v 8:47 | Karma: 19,55 | Přečteno: 689x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Svět po pandemii - 1. díl

Korona, korona, korona. Poslední dobou neslyšíme nic jiného. Logicky je to všude téma číslo jedna. Jaké to však bude mít dlouhodobé následky?

4.4.2020 v 8:24 | Karma: 10,88 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Chceme vůbec s islamisty bojovat?

Jsem ohromen tím, co v posledních dnech čtu v českých mediích a v diskuzních fórech. Roky všichni stále hlásají, jak musíme bojovat proti islamismu a terorismu, jak jim nesmíme ustupovat atd.

5.1.2020 v 10:37 | Karma: 37,92 | Přečteno: 1921x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Borisův triumf v Británii

V Británii se odehrály asi nejdůležitější volby od konce 2. světové války, které zásadně určily budoucnost země a ve kterých jasně zvítězili Johnsonovi Konzervativci. Jak se to ale vlastně stalo? Proč Konzervativci vyhráli (pro ně

16.12.2019 v 8:10 | Karma: 22,16 | Přečteno: 587x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1402x
Honza Broul, student Univerzity Karlovy, průvodce na hradě a zámku Frýdlant. Zajímám se o společenské dění a historii. Mezi další mé záliby patří sport, zejména basketbal.

Jsem pro svobodu, demokracii a konzervativní hodnoty, přesně v tomto pořadí. 

Seznam rubrik