Kritika Evropské unie

Čím dál více lidí si začíná uvědomovat, že Evropská unie nefunguje tak jak by měla. Důvodů je mnoho, hlavně se ale odcizila evropským hodnotám a pravému duchu evropského projektu. Tím je volný pohyb osob, společný trh a spolupráce

Čím dál více lidí si začíná uvědomovat, že Evropská unie nefunguje tak jak by měla. Důvodů je mnoho, hlavně se ale odcizila evropským hodnotám a pravému duchu evropského projektu. Tím je volný pohyb osob, společný trh a spolupráce národních států. 

To dávalo smysl a většina Evropanů s tím i souhlasila, jenže se někde stala chyba a z tohoto hezkého snu se stala spíše noční můra.

Pomalu a nenápadně se pravomoci národních států centralizují do Bruselu a lidé zjišťují, že jejich vláda už prakticky nemá žádnou moc a o jejich životech se rozhoduje někde daleko za hranicemi, kde na to nemají vliv.

Podle mého názoru je tato koncepce evropského projektu naprosto nepřijatelná. Je totiž nefunkční, neefektivní a hlavně nedemokratická a čím více se EU integruje, tím je to horší.

Proč je nefunkční a neefektivní je jasné. Tak obrovský celek jako je EU s půl miliardou obyvatel musí neustále řešit nějaké globální problémy, stejně jako Rusko, Spojené státy a další velké země. Jenže to se nedaří, protože EU tvoří 28 států a každý z nich je rozdílný a má jiné zájmy a politiku. To je však přirozené a vždycky jednotlivé členské země budou mít na různou věc různý pohled. To zapříčiňuje, že celý proces rozhodování je strašně pomalý a většinou se stejně nic dohodne, tak jak to vidíme v migrační krizi. Proto Brusel žádnou společnou zahraniční politiku mít nemůže, protože jiné zájmy má Německo a jiné třeba Británie. Už teď to škodí a ubližuje celé Evropě.

Přesto se Brusel snaží evropské státy ještě více integrovat a sjednocovat. Důvod je jasný. Čím více pravomoci bude společných, tím více bude mít Brusel práce a tím také větší moc a vliv. To však poškozuje samotnou demokracii, protože jak známo, čím dále jsou politici od lidí, tím na ně občané mají menší vliv. V praxi to znamená, že o nás rozhodují politici a úředníci v Bruselu, o kterých skoro nic nevíme a kteří ani v naší zemi nikdy nebyli. Tito lidé se vlastně nikomu nezodpovídají a nejsou proto zástupci svých voličů. Starosta v obci nebo poslanec v naší zemi ví, že pokud udělá něco špatně, tak ho lidé v příštích volbách nezvolí. V Bruselu takový strach ale nemají, protože co udělají nebo pokazí, se v členských zemí lidé nedozvědí. Kolik občanů v Evropě zná předsedu evropské komise, své europoslance nebo chodí k evropským volbám? Proto je Brusel naprosto odtržen od reality a od společnosti. Je tohle opravdu ta evropská demokracie, kterou jsme chtěli?

Další z mnoha problému je ohromná byrokracie, za kterou by se nemuseli stydět ani v Sovětském svazu za dob Brežněva. Existují desítky bruselských institucích, které jen aby zdůvodnily svou existenci, vymýšlejí různé směrnice na potraviny, řeší kvóty na mléko a další blbosti. Problém jsou i evropské dotace, které poškozují volný trh a vytváří korupční prostředí.

Těch chyb na nynější Evropské unii je spousta, přesto bych jí okamžitě nerušil nebo z ní vystupoval. Je potřeba spíše provést důkladnou reformu celého evropského projektu a vrátit se ji ke kořenům jako je volný obchod a pohyb osob a samozřejmě přátelská spolupráce evropských demokratických států bez bruselských úřadů.

Autor: Jan Broul | pondělí 4.1.2016 9:40 | karma článku: 40,03 | přečteno: 3404x
  • Další články autora

Jan Broul

Svět po pandemii - 1. díl

4.4.2020 v 8:24 | Karma: 10,88

Jan Broul

Chceme vůbec s islamisty bojovat?

5.1.2020 v 10:37 | Karma: 37,92

Jan Broul

Borisův triumf v Británii

16.12.2019 v 8:10 | Karma: 22,16