Legalizace marihuany?

28. 03. 2017 8:57:00
Jedna z mnoha etických a morálních otázek v současné společnosti je legalizace marihuany a dalších omamných látek. Existuje spousta argumentů pro, ale samozřejmě i proti.

Je to dost kontroverzní téma, jelikož marihuana je stále velkou částí veřejnosti považována za drogu srovnatelnou s kokainem či heroinem. Tím vyvstává další otázka. Neměly by se povolit i tyto látky? Proč ne? Proč ano?

Nejdříve ve zkratce o tom, co to vůbec ta marihuana je. Podle Wikipedie se jedná o drogu, či léčivo, které se získává z usušení konopí s obsahem THC nad 0,3%. Účinky užití se u každého jednotlivce liší a spíše to závisí na okolnostech a prostředí. Navozuje jakousi pohodu, klid a uvolnění, ale zároveň hlad, žízeň či bezdůvodný smích. Má také velké využití v medicíně, kde pomáhá v mírnění symptomů u některých onemocnění.

Ve většině státech světa, včetně České republiky, je její užívání zakázáno a stíháno. Neplatí to však všude. V 70. letech byl v Nizozemsku v tzv. Cofee shopech povolen její prodej až do 5 gramů. Tento stát už však není nějakou výjimkou a zvláštností, USA poslední roky stále více uvolňují prohibici marihuany a v některých státech, jako například v Coloradu nebo před pár měsíci v Kalifornii, Massachusetts a Nevadě, byla dokonce zcela povolena. Stejně tak je částečně legální ve Švýcarsku nebo Španělsku a totální volnost byla dána v roce 2013 v Uruguayi.

Teď tedy otázka. Je morální a etické povolit lehkou drogu?

Odpůrci většinou argumentují tím, že je jedno, že to není tak silná droga, stále však zůstává drogou a ty by povoleny být prostě neměly už z principu. Někteří odborníci a lékaři podotýkají, že její užívání přináší jisté zdravotní problémy (chronický zánět průdušek, tuberkulóza) a pro někoho může být ve velkém množství i životu nebezpečná. U osob někdy vyvolává také úzkost a panické stavy. Nebezpečné je rovněž řízení auta pod vlivem marihuany, jak pro sebe, tak i pro další osoby na silnici. Dalším rizikem je, že u některých jednotlivců může být vytvořena závislost na této látce. Posledním argumentem proti legalizaci je tvrzení spousty expertů, že lehké drogy vedou v budoucnu k tvrdším drogám.

Ti, kdo jsou naopak pro legalizaci to odůvodňují tímto jednoduchým vysvětlením. Marihuana není droga jako třeba heroin, naopak má mnohem blíže k takovým návykovým látkám typu cigaret či alkoholu, jenž přeci povoleny jsou a po zkušenostech z historie by nikoho nenapadlo je zakazovat. Proč tedy jedna lehká droga může být povolená a druhá nikoliv? Přeci i alkohol s cigaretami ničí zdraví, což je to podepřeno mnoha studiemi. Dokonce velká část odborné veřejnosti konstatuje, že konzumace marihuany je zdravější než kouření tabáku. Přesto jedna činnost je povolená a druhá zakázaná. To navíc neplatí pouze pro alkohol a tabák. Přece i další produkty jako maso, čokoláda, kafe, sladkosti a další... Tyhle všechny výrobky jsou nezdravé a škodí lidem, přesto jsou povoleny. Proč? Všechny argumenty o škodlivosti marihuany by se tedy daly použít i na jiné drogy, které přes den normálně spotřebováváme. Navíc její zákaz podporuje černý trh s tímto zbožím a vydělávají na tom zločinecké organizace. A proto stejn, ten kdo si, jak se lidově říká chce ,,zahulit“, si cestičku najde a sežene si jí ať je povolena nebo ne. Stačí se projít večer po Václavském náměstí či různých nádraží po celé republice.

Další otázkou je, jestli legalizace marihuany prospívá či škodí společnosti jako celku. Někteří lidí tvrdí, že její povolení by rozvrátilo morální základy společnosti, zvýšilo kriminalitu, obchod s drogami, úmrtí, počet nehod a vznikl by chaos. Naše výhoda je, že se můžeme podívat do států, kde to již funguje a marihuana je povolena. Tam je vývoj zcela opačný. V Coloradu například rok po legalizaci kriminalita strmě klesla, počet dopravních nehod se nezměnil a černý trh s drogami se podařilo téměř zlikvidovat. Dále díky daním, které na marihuanu byly uvaleny, získal státní rozpočet o 130 milionů dolarů navíc (většina peněz šla na boj proti šikaně na školách) a ekonomika se rozjela. Stejný rozvoj sledovalo i Nizozemsko, kam navíc přijede ročně téměř milion a půl turistů z celého světa, aby si mohli vyzkoušet legálně ,,zahulit“. To samozřejmě dále pomáhá ekonomice a cestovnímu ruchu. V těchto zemích se taktéž ukázalo, že legalizací této lehké drogy se nezvýšil počet osob, kteří začnou užívat tvrdší drogy, právě naopak a v Nizozemsku je obchod s kokainem jeden z nejmenších na světě. Stejně tak se nezvýšil ani počet konzumentům marihuany, z jednoho prostého důvodu, že ten kdo ji chce, tak by ji užíval i tajně a ten kdo nechce, tak si ji nevezme ani když je legální.

Z pragmatických důvodů mi tedy jasně vychází, že by se měla legalizovat, protože přinese státu peníze, zvýší turistický ruch a ekonomiku. Avšak měla by se povolit i z pohledu morálního a etického? Není už někde hranice? Je liberalismus bezbřehý?

Já osobně zastávám zcela jasný názor na tuto otázku. Ano, marihuana by se měla v České republice povolit, protože její prohibice, stejně jako zakazování všeho ostatního je cesta zcela špatná a mimo. Viděli jsme to například v USA ve 20. letech, když byl zakázán alkohol. Prostě stát by neměl lidi vychovávat, ale naopak dát společnosti svobodu a volnost. Ona se nerozpadne, ona se nezblázní, nezačnou všichni ze dne na den najednou ,,hulit“ a přestanou se zajímat o všechno ostatní. Pouze se dá lidem možnost svobodné volby, jak se svým životem naloží. Kdo chce užívat marihuanu, ať si jí užívá. Kdo nechce, tak ať to nedělá. ,,Žít a nechat žít.“

Autor: Jan Broul | úterý 28.3.2017 8:57 | karma článku: 19.84 | přečteno: 1980x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 12.76 | Přečteno: 112 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 19.26 | Přečteno: 192 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 30.75 | Přečteno: 584 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 22.14 | Přečteno: 570 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.72 | Přečteno: 246 | Diskuse
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1393

Honza Broul, student Univerzity Karlovy, průvodce na hradě a zámku Frýdlant. Zajímám se o společenské dění a historii. Mezi další mé záliby patří sport, zejména basketbal.

Jsem pro svobodu, demokracii a konzervativní hodnoty, přesně v tomto pořadí. 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...