Jan Broul

Fraška nebo revoluce?

11. 05. 2017 9:00:00
Chci se vyjádřit k současné vládní krizi a všemu tomu poprasku, který se poslední dny odehrává. Padá vláda, nepadá vláda, padá Babiš, nepadá Babiš, divadlo na Hradě, v ulicích revoluční nálada a redakce novin jedou bez odpočinku.

Co se tedy stalo. Tento podzim se mají konat volby a ČSSD stále klesala a klesala, zatímco preference ANO i přes všechny Babišovi problémy stoupaly a stoupaly. Premiér se tedy rozhodl k akci a dal ministru financí ultimátum, ať všechny své problémy vysvětlí, jinak končí. Tím se dostal do pasti. Nemohl Babiše odvolat, protože by tím jeho popularita ještě stoupla, nemohl neudělat nic, protože by vypadal jako slaboch. Rozhodl se pro třetí variantu a fraška začala.

Nejdřív oznámil, že podá demisi sám a tím padne celá vláda i se šéfem ANO. Logika jasná - potopím svoji loď a tím pádem utonou i moji nepřátelé na ní. Jenže se to nepovedlo.

Nejdříve se odehrálo opravdu trapné divadlo na Hradě, kde mu to náš profesionální státník dal pořádně sežrat a nakonec ho ten starý lišák překvapil nápadem, že přes palubu hodí pouze kapitána, nikoliv celou posádku. To však Sobotka přirozeně nechtěl, jelikož jeho hlavním cílem bylo, aby z vlády odešel ministr financí. Otočil. oznámil že žádnou demisi nepodá, naopak půjde do přímého souboje a navrhl Babišovo odvolání.

Pak už všechno jelo podle scénáře. Zeman podpořil svého kamaráda Babiše a za kapitána Sobotku se naopak postavila celá liberální fronta od Kalouska po ,,nezávislá“ media. Nelítostný boj započal. Demonstrace, urážky, výjimečná schůze sněmovny, ústavní žaloba...

Čirou náhodou se do toho zapletla aféra s nahrávkami Babiše, které dokazují, že ovlivňuje MAFRU, novináře a kuje pikle na ČSSD.

Teď trochu vážně. Já nejsem příznivec parlamentní republiky, ale když už máme takovou ústavu, měla by se dodržovat a prezident by měl Babiše odvolat. Zeman by se měl alespoň tvářit, že má k premiérovi nějakou úctu a chovat se důstojněji. A kauza s odposlechy? Mě nevadí, že Babiš ovlivňoval MAFRU, byly to jeho noviny a každý by je měl tak brát. To že nejsou nezávislé (jako i jiná media) a že píší na jeho objednávku je přeci jasné. Mě vadí, že lhal a stále lže. Stejně závažné mi přijde, že je někdo odposloucháván a pak se ty nahrávky zveřejňují, dokonce pouští v mediích. Každý má právo na soukromí!

Já nejsem volič ani Babiše ani Sobotky. Pro mne to je jedno velké divadlo před volbami a pokračující válka mezi Hradem a jeho spojenci (Babiš) proti tzv. havlistům, nyní v čele se Sobotkou. Berte to tedy s rezervou, neblázněte a na podzim se uvidí.

Autor: Jan Broul | karma: 24.39 | přečteno: 971 ×
Poslední články autora