Sever proti Jihu - rok 2017

17. 08. 2017 8:38:56
Nechtěl jsem v létě příliš komentovat politiku, avšak když jsem viděl hysterii, která teď zuří v Americe, nedalo mi to...

Před 156 lety vypukla válka mezi Unii (Sever) a Konfederací (Jih). Jedna strana chtěla silnou centralistickou vládu, druhá bojovala za větší autonomii států. Spor o otroctví existoval, nebyl však hlavní příčinou války.

Jedním z generálů Konfederace byl Robert Lee, který je odborníky považován za jednoho z nejlepších generálů 19. století, měl úctu a respekt i u protější strany a již dříve se vyznamenal například v Americko-mexické válce. Ano, vlastnil i plantáž s otroky, stejně jako tisíce dalších Američanů v té době na Jihu, dokonce i jako George Washington pár let před ním. Po válce se Lee smířil s porážkou a obyvatelé ho nadále respektovali jako významnou osobu a to i jeho bývalý nepřátelé ze Severu. Zůstal pedagogem na univerzitě a účastnil se obnovení poválečného Jihu.

V roce 1870 zemřel, mezi lidmi však zůstal nadále oblíbený a vážený jako slavná a důležitá postava jejich historie. Stavěly se mu sochy, památníky, školy a ulice nesly jeho jméno. V roce 1955 se objevil na poštovní známce a v roce 1975 mu prezident Ford udělil čestnou amnestii. Všechno bylo v pohodě, válka Sever proti Jihu zůstala pro lidi pouhou zajímavou historickou kapitolou dějin.

Všechno se změnilo až v našem 21. století, kdy se na amerických univerzitách rozrostla radikálně levicová ideologie a někteří tzv. aktivisté si začali stěžovat, že sochy generála Leeo a další znaky Konfederace jsou pro ně ponižující a nepřijatelné, proto je nutné je zničit.

Nyní se dostáváme k současnosti, kdy se v Charlottesville měla odstranit 133letá socha generála Leeo. Proti tomu se zmobilizovala radikální pravice a do města přijeli různí bílý extremisté a rasisté, kteří se zde střetli s levicovými extremisty. Válka Severu proti Jihu najednou znovu ožila a zanechala za sebou i pár mrtvých.

A co udělal prezident Trump? Nic převratného, nepodpořil ani jednu stranu, jediné co udělal bylo, že odsoudil násilí na obou stranách a řekl, že obě strany mají své ,,dobré a špatné lidi“.

A já se ptám, co je na tom špatného a nepravdivého? Naštval jen všechny možné liberály, socialisty a marxisty, jelikož podle tradice neodsoudil pouze radikály na pravici, ale dovolil si zkritizovat i extrémní levici (tzv. aktivisty), kteří se nedávno předvedli už při drancování Hamburku a teď ukazují co umí i na jihu USA, kde ničí historické památky z ideologických důvodů, což mi silně připomíná řádění Islámského státu v Palmýře...

Chci tedy poděkovat Donaldu Trumpovi za jeho vyjádření i odvahu, zároveň odsoudit barbarství ničení památek a nesmyslné násilí na obou stranách, jak na pravici tak na levici.

Autor: Jan Broul | čtvrtek 17.8.2017 8:38 | karma článku: 40.92 | přečteno: 1910x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 17.96 | Přečteno: 331 |

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.42 | Přečteno: 207 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 21.60 | Přečteno: 374 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 22.87 | Přečteno: 350 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.84 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1393

Honza Broul, student Univerzity Karlovy, průvodce na hradě a zámku Frýdlant. Zajímám se o společenské dění a historii. Mezi další mé záliby patří sport, zejména basketbal.

Jsem pro svobodu, demokracii a konzervativní hodnoty, přesně v tomto pořadí. 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...