Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hlas pro demokracii !

V posledních měsících stále slyšíme o tom, jak je ohrožena demokracie. Já mám sice podobný názor, jenže hrozbu vidím trochu někde jinde než u Zemana, Babiše nebo Okamury. 

Samozřejmě i oni představují jistá rizika, ne však pro demokracii tak zásadní. Mám spíše strach o postoj veřejnosti k myšlence, že si lidé mají vládnout sami – k demokracii.

Nechci jít tak daleko abych tvrdil, že demokratické systémy na celém Západě jsou v krizi, spíše bych je označil za zastaralé, nemoderní a vyprázdněné. V Americe i v Evropě vidíme narůstající nedůvěru k politikům i celému systému a jestli chceme, aby liberální demokracie přežila i další století, musí se změnit, reformovat a otevřít lidem. 

Pro lepší pochopení mé úvahy si uděláme malou exkurzi do historie. Samotná idea moderní demokracie vznikla v době osvícenství, kdy některé intelektuály napadlo, že by nemuseli vládnout králové, šlechta nebo církev, ale spíše lid jako celek, který v zemi žije a pracuje. Všichni si jsou navzájem rovni. Reakce? Příšerný nápad! Přece nenecháme nevzdělané sedláky a lůzu v ulicích o něčem rozhodovat! Jak by to asi dopadlo? Přesto se tyto ideály stávaly čím dál více populární,  až došlo v Americe a Francii k velké revoluci, kdy lidé povstali, svrhli staré elity a rozhodli se převzít vládu do svých rukou. V USA se to povedlo, ve Francii se to však zvrhlo v teror a válku.

Přesto tato myšlenka žila v myslích lidí dál. Idea vlády lidu je prostě velmi lákavá a jak rostla městská a střední třída, tlak společnosti na podíl moci byl větší a větší. Nakonec si elity uvědomily, že pokud nechtějí další krvavé revoluce, budou muset postupně ustoupit. Vznikaly tedy parlamenty, ústavy, politické strany i první svobodné volby. Existovala však velká omezení. Volit mohl pouze bohatý či vzdělaný občan. Logika jasná, demokracie sice ano, ale nenecháme přeci nevzdělané, negramotné dělníky či rolníky rozhodovat o politice. Přesto spodní a nevzdělaných vrstvy zvítězily a počátkem 20. století bylo schváleno tzv. všeobecné hlasovací právo, kdy každý má šanci účastnit se vlády, ať je hloupý, chytrý, bohatý, chudý, prostě všichni jsou si rovnocenní občané. Jenže stále ne úplně všichni, pořád to mělo jistá omezení, například ženy v demokracii místo neměly. Přeci nenecháme rozhodovat hloupé hospodyně o vládě, vždyť ničemu nerozumí. Avšak nakonec i tento názor padl a postupem 20. století získával ženy volební právo po celém světě. 

Stačí to? Pro 19. a 20. století tento systém vyhovoval. Společnost byla rozdělená na třídy, neměla možnost vykonávat vládu přímo a vznikl tzv. systém zastupitelské demokracie, kde každá třída měla své zástupce. Byly tu strana pro zemědělce, pro dělníky, pro podnikatele, pro katolíky, pro protestanty, pro úředníky atd. Lidé svým zástupcům věřili, pol. strany měly masovou členskou základnu a při volbách byla velká volební účast.

Jenže v digitálním 21. století se situace změnila. Všude vidíme nedůvěru k tradičním stranám a politice vůbec, posilují populisté a extremisté. Není to tím, že by se z lidí najednou stali radikálové, volí však protest proti stávajícímu systému, který nedokáže rychle a efektivně reagovat na moderní dobu a problémy. Demokracie se dostala do slepé uličky a otázka zní: Co dál?

Máme dvě možnosti. Buď na demokracii rezignujeme jako v Rusku či Číně a uznáme, že to byl omyl, lidé si nemohou vládnout sami, jsou hloupí a snadno ovlivnitelní, a proto by měl vládnout nějaký odborník či silný vůdce, který ví, co je pro nás správné.   

Druhá varianta je reforma, demokratizace a otevřenost. Zapojit více obyvatele do vlády, aby měli šanci se identifikovat se státem a opět pocítili, že ten stát je jejích a že oni mají možnost a sílu ho nějak ovlivnit. 

Asi už tušíte, k čemu mířím. Ano, k přímé demokracii. Referenda, přímá volba politiků, zejména starostů a hejtmanů, participativní rozpočty, zákonodárná iniciativa občanů, demokratizace a transparentnost politických stran…   K tomu všemu se musí přistoupit, nikoliv však hned, rychlou revolucí, ale postupně, pomalou evolucí. Jsem sice konzervativec, v první řadě ale demokrat a proto jsem přesvědčen, že pokud politiku takto neotevřeme veřejnosti, demokracie pomalu zanikne a lidé dobrovolně přesunou moc úředníkům a byrokratům do Bruselu nebo nějakému populistovi či extremistovi, který bude stát řídit jako svoji firmu.

Argument, že lidé jsou hloupí a nemají tedy právo rozhodovat o své zemi, už tu byl a je to popření principu celého smyslu demokracie.

Rád bych tím otevřel nějakou diskuzi, prosím o reakce, komentáře a sdílení. Plánuji na toto téma psát i další články. 

Autor: Jan Broul | úterý 28.11.2017 9:20 | karma článku: 19,00 | přečteno: 742x
  • Další články autora

Jan Broul

Kdyby Rusko na Ukrajině před rokem vyhrálo...

V dějinách lidstva se najdou momenty, které kdyby se staly jen trochu jinak, tak to doslova změní vývoj světa. Co by stalo, kdyby Rusko na Ukrajině před rokem uspělo?

20.2.2023 v 8:20 | Karma: 27,07 | Přečteno: 829x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Dvě dekády od 11. září - Americké fiasko

Teroristické útoky 11. září 2001 změnily svět a hlavně Ameriku. Podle mého názoru současníci ještě zcela nedocenili důležitost této události, od které dnes uběhlo 20 let. Co se skutečně změnilo?

11.9.2021 v 8:47 | Karma: 19,55 | Přečteno: 689x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Svět po pandemii - 1. díl

Korona, korona, korona. Poslední dobou neslyšíme nic jiného. Logicky je to všude téma číslo jedna. Jaké to však bude mít dlouhodobé následky?

4.4.2020 v 8:24 | Karma: 10,88 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Chceme vůbec s islamisty bojovat?

Jsem ohromen tím, co v posledních dnech čtu v českých mediích a v diskuzních fórech. Roky všichni stále hlásají, jak musíme bojovat proti islamismu a terorismu, jak jim nesmíme ustupovat atd.

5.1.2020 v 10:37 | Karma: 37,92 | Přečteno: 1921x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Borisův triumf v Británii

V Británii se odehrály asi nejdůležitější volby od konce 2. světové války, které zásadně určily budoucnost země a ve kterých jasně zvítězili Johnsonovi Konzervativci. Jak se to ale vlastně stalo? Proč Konzervativci vyhráli (pro ně

16.12.2019 v 8:10 | Karma: 22,16 | Přečteno: 587x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1402x
Honza Broul, student Univerzity Karlovy, průvodce na hradě a zámku Frýdlant. Zajímám se o společenské dění a historii. Mezi další mé záliby patří sport, zejména basketbal.

Jsem pro svobodu, demokracii a konzervativní hodnoty, přesně v tomto pořadí. 

Seznam rubrik