Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeman: Titán české politiky a můj pohled na něj

V den inaugurace prezidenta Zemana jsem se rozhodl napsat pár vět o jeho osobnosti a politické kariéře. Miloš Zeman totiž není standardní normální politik. Jedni ho milují, druzí ho nenávidí.

Už v dětství byl zvláštní, neměl skoro žádné kamarády a celý svůj čas trávil četbou knih. Díky tomu se stal mnohem chytřejším a vzdělanějším než všichni okolo něj, což jim dával zřetelně najevo. Pohrdal lidmi, kteří nedosahovali jeho intelektu a chtěl, aby to věděli. Tato vlastnost mu zůstala celý život.   

Opovrhoval i komunistickým režimem, přišel mu zastaralý a neefektivní. Už v době svého mládí praktikovat svoji další oblíbenou aktivitu, provokace. Úmyslně dráždil režim, i když věděl, že ho za to vyhodí z práce. Zapojit se ale do nějakého disidentského hnutí, bylo však pod jeho úroveň.

Jako individualista a samotář vystupoval i v období revoluce a prvních letech po ní, kdy se zapojil do Občanského fóra. Nelíbila se mu jak parta liberálů okolo Havla, tak s parta pravicových ekonomů okolo Klause. Zeman není jasný levičák ani pravičák. Je jen velkým zastáncem Keynese, tedy státních zásahů do ekonomiky a jeho největší modlou jsou investice. Národní hospodářství by mělo být regulováno státem, jenž by do ní měl obrovsky investovat. To je jeho cíl. 

Po revoluci byl ale Zeman s těmito myšlenkami izolovaným pěšákem v poli bez jakéhokoliv vlivu či postavení. V roce 1992 přišel v jeho životě zlom, uvědomil si totiž, že nestačí mít pouze pravdu, ale je za nutná i organizovaná sila, která tu pravdu prosadí. Začal hledat vhodnou politickou stranu a vybral si malou Sociální demokracii, která byla v rozkladu, rozhádaná a s preferencemi okolo 5% (asi jako dnes). Zeman ji během roku ovládl a rozjel něco, co změnilo dosavadní politiku. Najednou se ukázalo, že není pouze namyšlený intelektuál, ale i bravurní politik se schopností číst a manipulovat veřejnost. Nepostavil svoji kampaň na nudných sociálnědemokratických frází o solidaritě a ekologii, místo toho se zaměřil na tvrdou kritiku kuponové privatizace a tunelování.

Během pěti let se mu podařilo něco nepředstavitelného, malá, okrajová a rozhádaná partaj dokázala porazit milovanou ODS a vyhrát volby  (32% hlasů). Během své zběsilé jízdy si však vytvořil spoustu nepřátel a zdálo se, že skončí jak Mečiar a nesestaví vládu. Zeman však ukázal, že je i neuvěřitelný pragmatik. V jednom momentu úplně obrátil svoji dosavadní politiku, spojil se svým úhlavním nepřítelem Klausem a stal se premiérem.

Jeho vláda měla samozřejmě své stinné stránky, byla však velmi efektivní a aktivní. Vytáhla zemi z krize, zprivatizovala banky, vytvořila kraje, zprofesionalizovala armádu a připravila vstup do EU. Zeman byl tehdy na vrcholu své moci a chtěl už jen jedno – stát se prezidentem, což se mohla podařit, protože ČSSD v té době měla výbornou pozici a Zeman byl favoritem voleb. Jenže přišel největší šok v jeho životě, ze kterého se dodnes nevzpamatoval. Jeho spolu-straníci a kolegové ho zradili a prezidentem se nakonec stal Klaus. Z nejmocnější muže ve státě spadnul na dno, neměl stranu, funkci ani peníze. V hanbě tedy odjel na Vysočinu a přemýšlel co dál.

Rozhodl se, že postupně rozloží ČSSD, pak potrestá zrádce (Sobotku, Špidlu, Grosse, Zaorálka…) a vrátí se s veškerou parádou zpět. Trpělivě dlouhé roky čekal a psal knihy, jezdil na člunu, chodil po lese až se nakonec dočkal a odpočatý se v plné zbroji rozhodl vrátit do hry, kdy kandidoval v první přímé volbě prezidenta. U moci byla extrémně neoblíbená pravicová vláda, jeho protikandidáti byli slabý a nevýrazní, to všechno mu pomohlo nakonec vyhrát a stát se prezidentem.

Během svého prvního funkčního období splnit všechny své cíle. Nejdříve se vypořádal s Nečasovou vládou, pak díky spojení s Babišem a blbostí Sobotky sešrotoval ČSSD a nakonec i znovu vyhrál volby. Získal vše co chtěl, ve sněmovně i mezi veřejností má silnou podporu a premiér s vládou mu zobou z ruky. Teď už může v klidu dovládnout s pocitem, že nemůže prohrát.

Miloš Zeman je kontroverzní postava, celá jeho kariéra je lemována pragmatickými kroky, kdy šel opravdu přes mrtvoly. Pokud ho někdo zradí, tak nezapomíná o úplně ho nezničí. Nic ale není černobílé. Prezident Zeman asi nejvíce chápe pocity a přání české společnosti, má velké zásluhy na rozvoji České republiky, má k ní silný vztah a jsem přesvědčen, že je srdcem demokrat. Jeho velká výjimečnost je v tom, že vždycky říká, co si myslí a nikdy neustupuje mediálnímu tlaku. To je v Evropě dnes obrovská vzácnost.

Ale nikdo není dokonalý…   

Autor: Jan Broul | čtvrtek 8.3.2018 9:40 | karma článku: 35,26 | přečteno: 1492x
  • Další články autora

Jan Broul

Kdyby Rusko na Ukrajině před rokem vyhrálo...

V dějinách lidstva se najdou momenty, které kdyby se staly jen trochu jinak, tak to doslova změní vývoj světa. Co by stalo, kdyby Rusko na Ukrajině před rokem uspělo?

20.2.2023 v 8:20 | Karma: 27,07 | Přečteno: 829x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Dvě dekády od 11. září - Americké fiasko

Teroristické útoky 11. září 2001 změnily svět a hlavně Ameriku. Podle mého názoru současníci ještě zcela nedocenili důležitost této události, od které dnes uběhlo 20 let. Co se skutečně změnilo?

11.9.2021 v 8:47 | Karma: 19,55 | Přečteno: 689x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Svět po pandemii - 1. díl

Korona, korona, korona. Poslední dobou neslyšíme nic jiného. Logicky je to všude téma číslo jedna. Jaké to však bude mít dlouhodobé následky?

4.4.2020 v 8:24 | Karma: 10,88 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Chceme vůbec s islamisty bojovat?

Jsem ohromen tím, co v posledních dnech čtu v českých mediích a v diskuzních fórech. Roky všichni stále hlásají, jak musíme bojovat proti islamismu a terorismu, jak jim nesmíme ustupovat atd.

5.1.2020 v 10:37 | Karma: 37,92 | Přečteno: 1921x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Borisův triumf v Británii

V Británii se odehrály asi nejdůležitější volby od konce 2. světové války, které zásadně určily budoucnost země a ve kterých jasně zvítězili Johnsonovi Konzervativci. Jak se to ale vlastně stalo? Proč Konzervativci vyhráli (pro ně

16.12.2019 v 8:10 | Karma: 22,16 | Přečteno: 587x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stojí, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:19

Nehoda zastavila v neděli dopoledne dopravu na hlavním železničním koridoru mezi Ostravou a...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, jeden člověk zemřel

28. dubna 2024  11:15

V Ostravě na ulici Rudné poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1402x
Honza Broul, student Univerzity Karlovy, průvodce na hradě a zámku Frýdlant. Zajímám se o společenské dění a historii. Mezi další mé záliby patří sport, zejména basketbal.

Jsem pro svobodu, demokracii a konzervativní hodnoty, přesně v tomto pořadí. 

Seznam rubrik