Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč byl útok na Sýrii správný ?!

Poslední dny se mluví hlavně o útoku na Sýrii. Byl oprávněný nebo naopak zbytečný a nelegální? Já mám názor jasný, úder USA, Francie a Británie proti Asadovi byl správný! 

Proč si to myslím? Za prvé, Asad už několikrát chemické zbraně použil, za druhé, v tuto dobu to je pro něj nejlogičtější. Chce pomstu, zastrašení a demonstraci beztrestnosti. Už 7 let se totiž Asadovi nedaří, i přes podporu Ruska, opozici zničit. Ta je sice v současnosti na ústupu, ale i tak ovládá podstatnou část země, Asad tedy musí postupovat velmi tvrdě, aby rebelům vzkázal: ,,Už toho nechte, válka je u konce, já jsem vyhrál, smiřte se s tím." Je to znamení, že jakýkoliv další pokus o povstání se setká s brutalitou a terorem. Chce dát lidem lekci, na kterou na generace nezapomenou, jenom tak zabrání dalším nepokojům. Zároveň tím světu ukazuje, co všechno si může dovolit, že má mocné spojence (Rusko, Írán), kteří ho za všech okolností podrží, ať se děje, co se děje. Použití chemických zbraní bude mít proto za následek demoralizaci opozice a vzkaz, že další boje už opravdu nemají smysl. Výhra pro Asada.

Spousta lidí však říká, že i kdyby za to Asad mohl, tak útok na něj není tou správnou reakcí. Hlavní je přeci udržet mír a zabránit rozsáhlejšímu konfliktu. Proto bych teď rád ocitoval Winstona Churchilla: ,,Francie a Británie si mohly vybrat mezi hanbou a válkou. Zvolily hanbu, budou mít válku.“ Proč jsem toto připomenul? Kvůli politice, které se říká appeasement, tedy za každou cenu udržet mír, ustoupit kam až se dá a hlavně zabránit válce. Jak tato politika fungovala? Podívejme se do historie.

Nejdříve příklad z Antiky. Dokud Římané měli svoji hrdost a ochotu za svou vlast a hodnoty položit život, tak prosperovali a stala se z nich velmoc. Tím jak však římská společnost degenerovala a zpohodlněla se jim už tolik umírat nechtělo, začali tedy uplácet své nepřátele, najímat si žoldáky a ustupovat. Hlavně ne žádnou válku! Výsledek? Řím zanikl.

Asi nejznámější příklad appeasementu je po 1. světové válce, kdy se Spojené státy izolovaly a svět je přestal zajímat. Francie a Británie prožívaly válečné trauma a do žádného dalšího konfliktu se jim už nechtělo. Výsledek? Nechaly Hitlera ať si vyzbrojí armádu, ať obsadí demilitarizovanou zónu, ať Itálie ovládne Habeš, zavřely oči před anšlusem Rakouska, okupací Československa, masakry ve Španělsku či v SSSR… Hlavně ne žádnou válku, musíme se dohodnout, přeci kvůli jednomu masakru v Guernice nevyvoláme světovou válku, přeci kvůli nějakému Porýní nepůjdeme do konfliktu s Německem, přeci kvůli nějakým Sudetům nenecháme umírat miliony lidí. Výsledek? Všichni ho známe.

Jenže politika appeasementu pokračovala i po válce. Amerika sice přestala se svým izolacionismem, uvědomila si, že s velikostí roste i odpovědnost a že musí zabránit tomu, aby komunismus ovládl Evropu a ,,třetí svět". V 60. letech se ale appeasement začal opět prosazovat. Proč stále zbrojit? Proč vedeme válku ve Vietnamu? Proč se spolu nesmíříme? Chceme mír, žádnou válku! Tato politika se tehdy nazývala détente. Výsledek? Oslabení Západu a posílení komunistického bloku (invaze do ČSSR, obsazení Jižního Vietnamu, ovládnutí Kambodži, masakry obyvatelstva, invaze do Afghánistánu, výjimečný stav v Polsku, islámská revoluce v Íránu…). Změnu přinesl až Reagan s Thatcherovou, kteří s touto politikou ustupování přestali a začali tvrdě hájit své zájmy. Výsledek? Zhroucený Sovětský svaz, osvobození komunistických satelitů, 20 let relativního světového míru.  

Nechci obhajovat všechny kroky americké zahraniční politiky, například svržení Saddáma v roce 2003 byla chyba! Přesto ale historie ukazuje jednu věc - diktátorům a teroristům se neustupuje. Když Asad provede chemický útok, musí Západ reagovat, jinak by to byl signál pro všechny ostatní diktátory na planetě, že je to povolený.

Tak jako nesmíme ustupovat z našich hodnot muslimským migrantům, tak stejně nesmíme ustupovat z našich hodnot diktátorům či východním despociím. Pokud tohle Západ zvládne, má šanci přežít, pokud však zpohodlní, zdegeneruje a zvítězí politika appeasementu (mír za všech okolností!) vůči muslimským menšinám či východním diktaturám, tak nemáme šanci a válka nakonec bude ještě větší a krvavější.  

,,“Nemáme na výběr mezi mírem a válkou, pouze mezi bojem a kapitulací” R. Reagan

Autor: Jan Broul | středa 18.4.2018 9:00 | karma článku: 22,63 | přečteno: 1090x
  • Další články autora

Jan Broul

Kdyby Rusko na Ukrajině před rokem vyhrálo...

V dějinách lidstva se najdou momenty, které kdyby se staly jen trochu jinak, tak to doslova změní vývoj světa. Co by stalo, kdyby Rusko na Ukrajině před rokem uspělo?

20.2.2023 v 8:20 | Karma: 27,07 | Přečteno: 829x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Dvě dekády od 11. září - Americké fiasko

Teroristické útoky 11. září 2001 změnily svět a hlavně Ameriku. Podle mého názoru současníci ještě zcela nedocenili důležitost této události, od které dnes uběhlo 20 let. Co se skutečně změnilo?

11.9.2021 v 8:47 | Karma: 19,55 | Přečteno: 689x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Svět po pandemii - 1. díl

Korona, korona, korona. Poslední dobou neslyšíme nic jiného. Logicky je to všude téma číslo jedna. Jaké to však bude mít dlouhodobé následky?

4.4.2020 v 8:24 | Karma: 10,88 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Chceme vůbec s islamisty bojovat?

Jsem ohromen tím, co v posledních dnech čtu v českých mediích a v diskuzních fórech. Roky všichni stále hlásají, jak musíme bojovat proti islamismu a terorismu, jak jim nesmíme ustupovat atd.

5.1.2020 v 10:37 | Karma: 37,92 | Přečteno: 1921x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Borisův triumf v Británii

V Británii se odehrály asi nejdůležitější volby od konce 2. světové války, které zásadně určily budoucnost země a ve kterých jasně zvítězili Johnsonovi Konzervativci. Jak se to ale vlastně stalo? Proč Konzervativci vyhráli (pro ně

16.12.2019 v 8:10 | Karma: 22,16 | Přečteno: 587x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Trump si před Bidenem udržuje náskok, ukazuje předvolební průzkum

28. dubna 2024  18:11

Bývalý republikánský prezident Spojených států Donald Trump, který se opět uchází o křeslo v Bílém...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1402x
Honza Broul, student Univerzity Karlovy, průvodce na hradě a zámku Frýdlant. Zajímám se o společenské dění a historii. Mezi další mé záliby patří sport, zejména basketbal.

Jsem pro svobodu, demokracii a konzervativní hodnoty, přesně v tomto pořadí. 

Seznam rubrik