Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Borisův triumf v Británii

V Británii se odehrály asi nejdůležitější volby od konce 2. světové války, které zásadně určily budoucnost země a ve kterých jasně zvítězili Johnsonovi Konzervativci. Jak se to ale vlastně stalo? Proč Konzervativci vyhráli (pro ně

Ještě na jaře tohoto roku byla vládnoucí Konzervativní strana pod vedení Theresy Mayové úplně v troskách. Totálně rozhádaná kvůli smlouvě o odchodu z EU, kterou si dokonce sami 3x odmítly. Část poslanců chtělo odejít bez dohody, část s dohodou a část nechtěla odejít vůbec. Tyto frakce proti sobě vedli nemilosrdnou válku a nikdo nebyl ochoten ustoupit. Straně se rozkládala i členská základna a voliči jim ve velkém odcházeli jinam, zejména k nově založené Brexit party Nigela Farage, který prosazoval okamžitý a co nejtvrdší brexit. Toto uskupení zároveň jasně ovládlo evropské volby a naopak Konzervativci zaznamenali zaznamenali největší porážku v jakýchkoliv volbách za cca 100 let. Všechno se ale změnilo.

               Nejprve rezignovala Theresa Mayová a strana si musela vybrat nové vedení. Konzervativci konečně pochopili, že pro jejich voliče je odchod z EU tak klíčový, že pokud se jim ho nepodaří prosadit, je to prostě konec celé strany. A jak nejlépe přilákat své uprchlé pro-brexitové voliče zpátky? No zvolit si do čela samotného lídra kampaně za brexit Borise Johnsona. A to se také stalo.

               Ten nejdříve jasně slíbil, že žádný další odklad nebude a Británie prostě odchází 31. října s dohodnou a nebo klidně i bez dohody. Ale stopro odchází. Voliči se Konzervativcům pomalu začaly vracety, ale problém nastal v tom, že Johnson v parlamentu většinu a i ve své straně měl spoustu odpůrců, kteří chtěli v EU zůstat. Proto zkusil radikální krok. Přerušil jednání parlamentu, aby mu tak do toho nemohl mluvit. To mu však soud nakonec zakázal. Navíc proti němu v parlamentu všichni spojili a přijali zákon, který zakázal vládě odejít bez dohody a naopak musel podle zákona požádat o odklad. Zradili ho i jeho vlastní poslanci.

               Johnson se ale i tak nevzdal a podařilo se mu vyjednat novou smlouvu o odchodu z EU. Jenže kvůli neuvěřitelným obstrukcím v parlamentu ji nestihly do 31. října přijmout a musel tedy požádat podle zákona o odklad brexitu. To už mu ale došli nervy a uvědomil si, že v tomto parlamentu brexit prostě nikdy neprosadí, proto po velkém boji nakonec prosadil předčasné volby a šel hrál va-bank.

               Kdyby totiž prohrál, zapsal by se do dějin jako jeden z nejkratšeji vládnoucích premiérů Británie. On však volby vyhrávat umí. A teď se tedy dostávám k tomu, proč vyhrál. Měl totiž jasný příběh a plán. Vypozoroval, že celý národ, už je s těch hádek unaven a chce to nějak vyřešit. A on řekl jasně: Máme dohodu, stačí ji schválit a brexit bude hotový. Konec nejistoty, hádek a tahanic. Proti němu naopak stál Jeremy Corbyn s Labouristy, kteří chtěli další vyjednávání, novou dohodu, pak vypsání nového referenda atd. atd. Prostě otázka brexitu by se táhla přinejmenším další rok a to je to poslední, co si lidé přáli.

               Navíc Britové jsou opravdu skuteční demokraté a ikdyž je cca 50% společnosti proti brexitu (podle průzkumů) tak prostě respektují výsledek referenda a nechtějí ho opakovat. To opravdu byla menšina, max někde v Londýně, která chtěla opakovat referendum. Johnson z toho udělal hlavní téma kampaně a dal lidem dvě možnosti. Volte nás, my dokončíme brexit a bude klid, nebo volte Labouristy a bude chaos.

tzv. Rudá bašta

Navíc Labour party tradičně volila dělnická třída v průmyslových oblastech v tzv. Rudé baště. Horníci, dělníci, důchodci atd. Jenže tito lidé chtěli brexit a v roce 2016 pro něj i jasně hlasovali. A tím, že Labouristé slíbili svým voličům v Londýně nové referendum o brexitu, tak tyto své tradiční voliče zcela opustili. Konzervativci toho využili, posunuli se mírně doleva, slíbili že už nebudou další škrty v sociálním státu a naopak lidem Johnson slíbil větší investice do zdravotnictví a jejich zaostalých regionů. Tím tu ,,Rudou baštu“ dobyl. Volební okrsky, které cca 100 let volili vždycky Labouristy, najednou hlasovali pro pravici a Konzervativce. Strana Margaret Thatcherové, která totálně rozložila odbory a hornickou tradici, se nejednou stala stranou pro pracující lidi, kteří hlavně chtějí odejít z EU.

               Zároveň dokázal Boris Johnson přilákal i u umírněné středové voliče. Ale to nebyla úplně jeho zásluha. Proti sobě měl totiž Labouristy, kteří v čele mají radikálního marxistu, antisemitu a přítele teroristických skupin. Do voleb šli s asi nejradikálnější levicovým programem od roku 1945 a prostě pro umírněné voliče, i umírněné levicové voliče to bylo příliš radikální a nakonec odešli také ke Konzervativcům, i když brexit ani třeba nechtěli.

               A díky těmto věcem, že Boris Johnson, díky slibu dokončit brexit, ovládnul ,,Rudou baštu“ na severu Anglie a zároveň si radikální Labouristé od sebe odehnali umírněné voliče, tak díky tomu drtivě tyto volby Konzervativci vyhráli a získali největší většinu v parlamentu od roku 1987, od dob Margaret Thatcherové.  

Pokud chcete vidět mé video o těchto historických volbách, mrkněte na můj kanál:

https://www.youtube.com/watch?v=nfTcTELL6Hw&t=1s

 

 

Autor: Jan Broul | pondělí 16.12.2019 8:10 | karma článku: 22,16 | přečteno: 587x
  • Další články autora

Jan Broul

Kdyby Rusko na Ukrajině před rokem vyhrálo...

V dějinách lidstva se najdou momenty, které kdyby se staly jen trochu jinak, tak to doslova změní vývoj světa. Co by stalo, kdyby Rusko na Ukrajině před rokem uspělo?

20.2.2023 v 8:20 | Karma: 27,07 | Přečteno: 829x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Dvě dekády od 11. září - Americké fiasko

Teroristické útoky 11. září 2001 změnily svět a hlavně Ameriku. Podle mého názoru současníci ještě zcela nedocenili důležitost této události, od které dnes uběhlo 20 let. Co se skutečně změnilo?

11.9.2021 v 8:47 | Karma: 19,55 | Přečteno: 689x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Svět po pandemii - 1. díl

Korona, korona, korona. Poslední dobou neslyšíme nic jiného. Logicky je to všude téma číslo jedna. Jaké to však bude mít dlouhodobé následky?

4.4.2020 v 8:24 | Karma: 10,88 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Chceme vůbec s islamisty bojovat?

Jsem ohromen tím, co v posledních dnech čtu v českých mediích a v diskuzních fórech. Roky všichni stále hlásají, jak musíme bojovat proti islamismu a terorismu, jak jim nesmíme ustupovat atd.

5.1.2020 v 10:37 | Karma: 37,92 | Přečteno: 1921x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Proč podporuji Trikolóru?

Dnes 28. září 2019 se koná Ustavující sněm hnutí Trikolóra a já se zde pokusím shrnout, proč jsem se rozhodl tento nový politický subjekt podpořit.

28.9.2019 v 8:40 | Karma: 18,26 | Přečteno: 277x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1402x
Honza Broul, student Univerzity Karlovy, průvodce na hradě a zámku Frýdlant. Zajímám se o společenské dění a historii. Mezi další mé záliby patří sport, zejména basketbal.

Jsem pro svobodu, demokracii a konzervativní hodnoty, přesně v tomto pořadí. 

Seznam rubrik