Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Pane Broule. Nesmite se na mne zlobit, ale vas clanek odpovida obcanu, ktery tematu nerozumi a napsal o tom. (nechtel jsem pouzit tvrdsich vyraru).

K vlastnimu tematu. Organizace statu a proces, jak tuto organizaci obsadit demokraticky obcany, je snad nejvetsi ukol jakekoliv uskupeni. Jiz z dob Sokratise, obcane Athen poznali, ze organizace vedeni jejich mesta je velmi dulezita.

Vsak od dob otce demokracie po dnesek, lide take poznali, ze spatna organizace vede k nepokojum ve spolecnosti, kterou tato organizace ma vest. Vetsinou se to resilo silou a tak vznikala diktatura.

Mnoho filozofu a myslitelu podalo namety na reseni tohoto problemu. Prima demokracie je jednou s moznosti. Osvedcila se predne ve Svycarsku, je vedena na mnohych ostrovech v tichomori a byla take pouzita v indianskych uskupeni v severni Americe. Poton je zde parlamentarni organizace. Volba politicke organizace, tedy strany, je pouzita pro dosazeni vedoucich cinitelu. Pouzita i za panovani aristokrata a prevzata do ery, kdy se aristokrat nahradil volenym vudcem. Tento system je i nasi organizaci od roku 1863.

Na konec jsem si nechal zminku o organizaci, ktera byla prednesena v knize "Spirit of the Law" (V duchu zakona) r0ku 1748. Zde je system, ktery vyuziva osobnosti zvolenych primo obcany. (bez ohledu jejich stranicke prislusnosti). Tento system se preklada jako "prezidensky system" Zde je volba hlavy statu prima (jako dnes i u nas). Zvolena hlava statu se svymi ministry prebira plne MOC VYKONOU Jeji cinnost je kontrolovana moci zakonodarnou a justicni podle vety "Check and Balance" (kontrola a balanc)

Preferuji tento system vedeni statu. Ma presne mantinely pro kazdou pozici a tez kontrolu kazde pozice ve vedeni. Pri volbach, my volici, volime SVE zastupce se seznamu kandidatu primo. Mame take odpovednost a tim i moznost kontroly zvoleneho kandidata.

0 0
možnosti
JL

Jeste jedna dulezita poznamka k tomuto systemu. Kazdy DOSAZENY cinitel, jak do spravy statu ci do podniku se statni ucasti, MUSI byt zkontrolovan, proveren a potvrzen hlasovanim celeho SENATU!!!

0 0
možnosti

Ta "přímá demokracie" je pouze pro eufemismus pro většinový systém a tudíž volbu "menšího zla". Dokud nepochopíme že je třeba zrušit pětiprocentní klausuli a čtrnáctiokrskovou "zemanuli", tak to bude vypadat tak jakl to vypadá.

Lidi nejsou tak hloupí, aby nemohli rozhodovat, ale jsou tak hloupí, že jsou líní rozhodovat.

0 0
možnosti
Foto

J68i20ř17í 97K47i54n81d41l

28. 11. 2017 10:16

Jsou věci, kterým já nerozumím, protože nemám dost podkladů, abych o těchto věcech mohl zodpovědně rozhodnout a proto si volím poslance, aby oni za mě rozhodovali. Jak lze lidi a jejich mínění ovlinit je dostatečným důkazem Hilsneriáda, anebo v současnosti volba Zemana a Babiše, kauza lithium. Referendum má význam jenom místní.

6 5
možnosti
Foto

J78i97ř60í 36K94i43n42d30l

28. 11. 2017 12:06

Ano teď se sešli přesně ti, kteří se dají lehce ovlinit demagogií v čele se Standou Novákem Jak úsměvné. ;-D;-D;-D. Oni jsou důkazem toho, kam takové referendum vedlo.

3 0
možnosti
MC

Je to na velké filosofování. Já si myslím jedno. Vím jen to, že životy jsou svobodné hry. Pokud hru nepochopíte nemůžete jí hrát dokud se ji nenaučíte. Zaměňovat soutěž za rovnost je cestou k záhubě. Pro soutěž potřebujete nadání, vzdělání, ctižádost a další charakteristické vlastnosti, kterých si na druhých všímáme. Ty je v úctě nutno ctít bez závisti, ale s obdivem, učit se je, nikoliv je standardizovat, urovnávat či průměrovat.

0 0
možnosti
VS

Když půjdeme do důsledku tak nevzýváte demokracii, ale anarchii. Ale to si asi přes vaše vzdělání neuvědomujete.;-)

2 1
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1402x
Honza Broul, student Univerzity Karlovy, průvodce na hradě a zámku Frýdlant. Zajímám se o společenské dění a historii. Mezi další mé záliby patří sport, zejména basketbal.

Jsem pro svobodu, demokracii a konzervativní hodnoty, přesně v tomto pořadí. 

Seznam rubrik