Americká revoluce 2016?

11. 11. 2016 17:59:57
V těchto dnech se samozřejmě všichni vyjadřují k volbám za oceánem, ze všech se stali experti na Ameriku a každý píše komentáře nebo články. Já pochopitelně nebudu výjimkou.

Na počátku roku bylo mým přáním, aby zvítězil jakýkoliv republikánský kandidát a nepokračovala vláda Demokratů, už vůbec ne Hillary Clintonové. Proto jsem v primárkách podporoval (pochopitelně z dálky) Teda Cruze a byl jsem razantně proti Trumpově nominaci, jelikož jsem nevěřil, že tento ,,šašek“ bude schopen Clintonovou porazit. Hodně jsem se v tomhle spletl a nebyl jsem sám. Jak se to stalo? Proč? Co to značí o Americe? A co bude nyní?

Abychom pochopili Trumpův triumf, musíme si uvědomit, že on je pouze důsledkem obrovské nespokojenosti obyvatel s politikou, která se táhne napříč celým Západem. Lidé z mnoha důvodů, o kterých se zmíním třeba v příštím článku, cítí zlobu, vztek a pocit že elity je zradily a nenaslouchají jim. Kvůli tomu existuje obrovská poptávka po změně. Prvním takovým pokusem o ,,nový vítr“ se stal Barack Obama v roce 2008, kdy do něj lidé vložili velké naděje, které se však nenaplnily. Jeho 8letá vláda byla pro USA naopak jedna z nejhorších v historii. Vyvedl sice zemi z krize, ale obyčejní občané to příliš nepocítili. Místo toho otravoval Američany stále novými a novými regulacemi, nařízeními a nepovedenými reformami (Obamacare), které prosperitu, pracovní místa a spokojenost obyvatelům nepřinesly.

Jeho zahraniční politika byla už úplným fiaskem. Destabilizoval celý Blízký Východ, když podporoval vojenskou intervenci v Libyi, svržení ,,svého člověka“ v Egyptě Mubaraka, stáhl se i Iráku, financoval a vyzbrojoval syrské rebely, z jejichž části se pak z ničeho nic zformoval Islámský stát, který následně rozpoutal nevídaný teror a zabíjení evropských i amerických občanů. Během pár let Amerika ztratila na Blízkém východě i v muslimském světě svůj dřívější vliv a kvůli směšným chybám ho přenechala Turecku, Rusku nebo Íránu. Obama ustupoval kde se dá. Ustoupil Íránčanům s jaderným programem, ustoupil Kubě se sankcemi, ustoupil Rusku a vlastně dovolil Putinovi, aby si na Ukrajině nebo v Sýrii dělal co chtěl a Ameriku ignoroval. Navíc zhoršil vztahy s Tureckem, Ruskem, Izraelem, Čínou, Egyptem, Filipínami... Tyhle porážky, chyby a ústupky by se nikdy dříve stát nemohly a Spojené státy během Obamovi administrativy ztratily své dřívější velmocenské postavení a svoji prestiž ve světě.

Když spojíme tuto konkrétní neúspěšnou Obamovu vládu s obecnou nespokojeností lidí z politiky, musel někdo jako Trump nevyhnutelně přijít. Někdo, kdo sice nebude mít nejlepší, nepropracovanější a nejodbornější program, ale ten kdo přijde a řekne: ,,MAKE AMERICA GREAT AGAIN“ (,,uděláme Ameriku znovu skvělou/velkou“) Osoba, která si stoupne a prohlásí, že všechno je špatně, elity jsou neschopný a zkorumpovaný a ON jediný to dokáže změnit a zachránit národ, protože už něco v životě dokázal i vybudoval a teď to provede s celou zemí.

Trump započal cestu do Bílého domu velice tvrdě a neobvykle. Aby na sebe upoutal pozornost medií, rozhodl se promyšleně a cíleně urážet různé skupiny obyvatel (protikandidáty, Hispánce, moderátory, ženy...), přicházel s kontroverzními tématy (deportace všech imigrantů, stavba plotu na hranicích s Mexikem...), díky kterým se stal zajímavý. Právě tahle přímost a odmítání tzv. politické korektnosti z něho udělalo kandidáta, o kterém se mluvilo po celém světě a s touto publicitou zadarmo, pak dokázal postupně odrovnat jednoho soupeře za druhým, až nakonec vyhrál celé primárky a stal se oficiálním kandidátem Republikánské strany do Bílého domu. V cestě mu už stále jen jedna ,,maličkost“ – Hillary Clintonová.

Jak už jsem psal, v téhle bitvě jsem v Trumpa příliš nevěřil, podcenil jsem však jednu věc a to, jak hodně je Clintonová u Američanů neoblíbená a že Trump prostě umí vyhrávat, pracovat s lidmi i medii. Během pár měsíců trochu změnil svoji rétoriku a zaměřil se spíše na kritiku politické kariéry své oponentky, která je lemována skandály a neúspěchy. Ta kampaň byla opravdu velmi vyhrocená a oba na sebe házeli všechnu špínu co našli. Trumpovi se však podařilo přesvědčit Američany, že není žádný šašek nebo extremista, ale seriózní člověk, který dokáže být respektovaný prezident Spojených států. Když jsem pozoroval, jak se mu to postupně daří, začal jsem i já věřit, že tu šanci na vítězství má. Nakonec vyhrál díky tomu, že zmobilizovat a zburcovat ty nespokojené Američany, kteří volají po změně a odmítají Clintonovou, jenž pro ně představuje staré pořádky, politický establishment, korupci a slabost.

Revolta proti elitám za změnu se tedy povedla, Trump zvítězil a stane se prezidentem USA. Co to však v reálu bude znamenat? Nečekejme nic zas tak převratného, svět se nezhroutí ani se z něho nestane ráj na zemi. Trump zjistí jaká je skutečnost a některé své utopistické plány, které říkal před volbami, přehodnotí. To, co však čekat můžeme, je zrušení většiny Obamových zákonů a reforem, zeštíhlení byrokracie i snížení daní (jak hodně to teprve uvidíme). V oblasti přistěhovalectví dojde určitě k zpřísnění migrační politiky a pár tisíc nelegálních migrantů jistě deportováno bude. Nevěřím však, že se bude stavět nějaká zeď nebo že deportuje úplně všechny nelegální migranty v zemi (cca 10 milionů). Dále se Trump bude snažit zmírnit globalizaci, odmítne TTIP a pokusí se dohodnout novou smlouvu NAFTA. Nedokážu si ale představit, jak plánuje ekonomicky porazit Čínu či zabránit převozu amerického kapitálu na asijské trhy.

V zahraniční politice se bude snažit obnovit slávu amerického vlivu z 90. let, což se mu už namůže povést. Určitě nebude vojensky šířit ,,dobro“ či ,,západní hodnoty“ po světě a v první řadě mu půjde o prosazení svých amerických zájmů. S touto formou diplomacie si bude rozumět například s Putinem, díky čemuž očekávám zlepšení vztahu s Ruskem, který bude založen na vzájemném respektu, nikoli však důvěře. Obě velmoci si ujasní, kam až mohou zajít a co už je naopak nepřípustný. Společně budou více spolupracovat například v Sýrii proti IS a dalším džihádistům. Nakonec nebude mít Trumpova diplomacie ani problém s ponecháním Asada a dalších sekulárních diktátorů u moci. USA budou také tlačit na členy NATO, aby se více podílely na společné obraně a více zbrojily. I kvůli tomu čekám zhoršení vztahů s Evropou (možná s výjimkou Británie, Maďarska a Polska) jelikož nová americká politika bude v ideovém rozporu se stále stejnou byrokratickou liberálně-levicovou vládou v Bruselu a evropské státy budou naštvaný, že Amerika už není jejich poslušný hlídací pes, ale že se o sebe musí postarat sami, což se evropským elitám vůbec nechce.

Vítězství Trumpa bude mít spíše význam v symbolice a inspiraci. Stejná a možná ještě větší nespokojenost jako v Americe je totiž i v Evropě a tato revolta střední třídy proti elitám, která se teď za oceánem přehnala se bude šířit dál po celém Západu a díky americkému vlivu mnohem hlasitěji a úspěšněji. Proto rok 2016 a události jako Brexit či vítězství Trumpa v Americe bude více než cokoliv jiného značit konec jedné idealistické liberální éry, politické korektnosti, myšlenek globalismu a multikulturalismu. Co přijde potom? To je zase na nový článek...

Autor: Jan Broul | pátek 11.11.2016 17:59 | karma článku: 22.35 | přečteno: 621x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 9.26 | Přečteno: 162 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 342 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 238 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.77 | Přečteno: 658 | Diskuse
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1393

Honza Broul, student Univerzity Karlovy, průvodce na hradě a zámku Frýdlant. Zajímám se o společenské dění a historii. Mezi další mé záliby patří sport, zejména basketbal.

Jsem pro svobodu, demokracii a konzervativní hodnoty, přesně v tomto pořadí. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...